SME
Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Slovan reaguje: Trnava píše nepravdy, zápas sa odohrá na Tehelnom poli

Stanoviská oboch klubov i ÚLK.

Národný futbalový štadión.Národný futbalový štadión.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Únia ligových klubov (ÚLK), z pozície riadiaceho orgánu najvyššej slovenskej súťaže, verí, že Slovan Bratislava aj Spartak Trnava vyvinú maximálne úsilie, aby sa ich vzájomné stretnutie v rámci 21. kola Fortuna ligy uskutočnilo v pôvodne stanovenom termíne 3. marca a v podmienkach garantujúcich maximálnu bezpečnosť pre aktérov stretnutia a všetkých divákov.

Zástupcovia ÚLK to uviedli v stanovisku, ktoré v piatok uverejnil na oficiálnej internetovej stránke Fortuna ligy.

Trnavčania v piatok vyhlásili, že za súčasných podmienok odmietajú zápas odohrať v pôvodne naplánovanom termíne na bratislavskom Tehelnom poli.

Štadión podľa zástupcov Spartaka nie je skolaudovaný a ani stopercentne dostavaný. Slovan okrem toho odmietol hosťom poskytnúť toľko vstupeniek, na ktoré majú právo podľa pravidiel.

Článok pokračuje pod video reklamou

Stanovisko FC Spartak Trnava

Na základe záverov z bezpečnostnej porady konanej dňa 22.02.2019 v Bratislave k zápasu 21. kola Fortuna ligy medzi ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava, ktorý sa uskutoční 03.03.2019 o 18.00 na Tehelnom poli, si dovoľujeme reagovať v nasledovných bodoch:

Organizátorom zápasu nám bolo ponúknutých 400 ks vstupeniek do sektoru hostí, čo je menej ako 2% z aktuálnej kapacity štadióna. Pre náš klub je toto neakceptovateľné a neodôvodnené a striktne žiadame o navýšenie vstupeniek do sektoru hostí pre našich fanúšikov na 5%, čo je cca 1100 vstupeniek.

Presne tak, ako nám to určuje Rozpis SFZ 2018/2019, čl. 6 Infraštruktúra štadiónov, písmeno „i“.

Podľa našich informácii nie je nový štadión na Tehelnom poli skolaudovaný, dokonca do dočasného užívania je odovzdaná iba jedna, a to hlavná tribúna, ostatné nie, čo je absolútne v rozpore, aby sa tam hral majstrovský zápas.

Prečítajte si tiež: Trnava odmieta hrať na Tehelnom poli, je ochotná kontaktovať aj UEFA Čítajte

Nehovoriac o ďalších nedostatkoch, ktoré sú absolútne v rozpore s Komisiou pre štadióny a ihriská SFZ, ale i Rozpisom SFZ 2018/2019 a Rozpisom ÚLK 2018/2019.

Na základe vyššie uvedeného bodu 2 odmietame odohrať takýto rizikový zápas na stavenisku a to najmä z hľadiska bezpečnosti všetkých aktérov, ale hlavne našich hráčov, realizačného tímu a fanúšikov.

Ak nebudeme mať relevantnú záruku, že štadión spĺňa všetky potrebné kritériá pre odohratie tohto zápasu, odmietame na zápas nastúpiť, resp. sme ochotní súhlasiť s jeho odložením a odohratí až po tom, čo štadión bude spĺňať všetky potrebné kritériá k jeho odohratiu.

Ako ďalšiu z možností ho navrhujeme odohrať v pôvodnom termíne na štadióne na Pasienkoch.

Po spomínanej bezpečnostnej porade mali zástupcovia nášho klubu eminentný záujem si ísť pozrieť priestory štadióna na Tehelnom poli a hlavne sektor hostí. Toto im však bolo zamietnuté, rovnako aj delegátovi zápasu p. Košičárovi s odôvodnením, že štadión je ešte stavba a nie je tam možný pohyb cudzích osôb.

Toto považujeme za neprípustné, zvlášť ak sme na fotografiách videli priestory sektoru hostí na poschodí s dočasným pletivom, ktoré je absolútne nevyhovujúce.

V prípade, že sa našimi vyššie uvedenými námietkami nebude organizátor a príslušné riadiace orgány zaoberať, budeme o situácii informovať UEFA. Nie je totiž možné hrať zápas na stavenisku a hazardovať s bezpečnosťou a zdravím všetkých aktérov.

Stanovisko ŠK Slovan Bratislava

Na bezpečnostnej porade bolo Spartaku Trnava ponúknutých 400 vstupeniek do sektora hostí z dôvodu, že stav sektoru hostí z dneška neumožňuje z bezpečnostných dôvodov poskytnúť viac vstupeniek.

Prioritou klubu je zaistiť bezpečnosť pre všetkých fanúšikov, a to tých v sektore hostí i fanúšikov na celom štadióne.

Prečítajte si tiež: Kmotrík: Na Národnom futbalovom štadióne sa odohrá európsky Superpohár Čítajte

Vyvraciame nepravdivé informácie zo strany FC Spartak Trnava o aktuálnom stave štadióna. Štadión má právoplatné rozhodnutie o predčasnom užívaní v súlade s legislatívou SR.

Odmietame tvrdenia o tom, že by mala byť akokoľvek ohrozená bezpečnosť hráčov či fanúšikov. Určite teda nie je ohrozené konanie zápasu, ani jeho odloženie či presunutie na iné dejisko.

ŠK Slovan bol vždy orientovaný v prospech fanúšikov a vždy poskytol súperovi minimálne päť percent z kapacity štadióna. V zápasoch konajúcich sa na Pasienkoch, a to aj počas tých, ktoré boli označené za rizikové, sme súperovi poskytovali viac než 8 percent kapacity štadióna, a to vždy aj klubu FC Spartak Trnava.

Dnešný záver z bezpečnostnej porady nebol mierený voči klubu Spartak Trnava ani voči fanúšikom. Ako sme však už spomenuli, najdôležitejšie je zaistiť bezpečnosť všetkým účastníkom podujatia.

Stanovisko ÚLK (Únia ligových klubov)

Po bezpečnostnej porade k zápasu 21. kola Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava - FC Spartak Trnava Únia ligových klubov, ako riadiaca organizácia Fortuna ligy, intenzívne komunikuje s oboma klubmi, ale aj všetkými ďalšími zainteresovanými subjektmi.

Informácia o počte ponúknutých lístkov do sektoru hostí nám zatiaľ nebola oficiálne potvrdená zo strany organizátora stretnutia. Máme iba sprostredkované informácie zo spomenutej bezpečnostnej porady, na ktorej bolo toto opatrenie prezentované s dôrazom na zaistenie bezpečnosti pri organizácii predmetného stretnutia.

Momentálne očakávame stanovisko organizátora zápasu ŠK Slovan Bratislava k navrhovanému opatreniu aj s jeho riadnym odôvodnením a následne sa ním budeme zaoberať.

Zároveň sme sa dohodli na rokovaní so zástupcami SFZ a jeho odbornými komisiami, predovšetkým Komisiou pre štadióny a ihriská (KŠI SFZ), aby sme sa oboznámili s aktuálnym stavom prebiehajúcej certifikácie Národného futbalového štadióna.

Tento proces sa začal ešte na konci minulého roka, preto predpokladáme, že všetky zúčastnené strany mali dostatok informácií pre jeho úspešné zvládnutie. Toto stretnutie sa uskutoční v pondelok 25. 2. 2019.

Priamo na bezpečnostnej porade sa dohodlo ďalšie rokovanie všetkých zúčastnených, na ktorom sa bude reagovať na aktuálny vývoj s ohľadom na zabezpečenie bezproblémovej organizácie stretnutia. Toto rokovanie sa aj za účasti zástupcu ÚLK uskutoční v utorok 26. 2. 2019.

Pevne veríme, že oba kluby vyvinú maximálne úsilie, aby sa zápas 21. kola odohral v pôvodne stanovenom termíne a v podmienkach garantujúcich maximálnu bezpečnosť pre aktérov stretnutia a všetkých divákov.

Tabuľka

7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  2. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  3. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  4. Slováci sú chlebovým národom
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  7. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  8. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  10. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 193
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 825
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 10 760
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 617
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 441
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 9 949
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 562
  8. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 8 217
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 474
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 6 597

Téma: Futbal

Hlavné správy zo Sme.sk

Cez čiaru: Rodičia sa nevedia dostať k dieťaťu, napriek rozsudku

Pozrite si najnovšiu časť investigatívnej relácie Cez čiaru.

Boj o dieťa
Pavol Rusko na súde.

Štát priznáva, že nevie, ako ďalej s konkurzom Bašternáka

Zákon je nejasný, úrad sa preto pýta ministerstva.

Ladislav Bašternák na súde.
CYNICKÁ OBLUDA

Matovič zachraňuje Smer

Keby Matovič neexistoval, museli by si ho Fico s Blahom vymyslieť. Včera to nebolo prvýkrát, čo im prišiel vhod.