Tour je opäť plná krvi

Bradley Wiggins sa stal len piatym britským cyklistom, ktorý nosil dres lídra Tour de France. Zelený dres stále patrí Petrovi Saganovi.

BRATISLAVA. Prvé stúpania na Tour de France slovenským cyklistom nesedeli. Peter Velits sa neudržal v skupine s favoritmi a v sobotu aj v nedeľu nabral vyše dvojminútovú stratu. V celkovom hodnotení je však už najlepším Slovákom na 27. mieste.

Velits: Išiel som nadoraz

"V sobotu na začiatku posledného stúpania som sa cítil dobre a držal som sa vpredu. Približne kilometer a pol pred cieľom som už išiel nadoraz a nedokázal som udržať tempo. Bol to prvý vážny kopec na Tour, nasledujúce dni by mali byť lepšie," vravel pre oficiálnu tímovú stránku Peter Velits.

Medzi hrdinov sobotňajšej etapy sa zaradil Martin Velits, ktorý bol s ďalšími šiestimi jazdcami takmer 180 kilometrov v úniku. Pelotón ho zlikvidoval na začiatku finálového stúpania asi šesť kilometrov pred cieľom.

"Od štartu to bola veľmi ťažká etapa. Pre mňa bola významná tým, že sa mi vôbec podarilo dostať do úniku. Na Tour je obzvlásť ťažké odpútať sa od pelotónu," povedal Martin Velits.

Šou Sagana

V sobotu Peter Sagan po náročnom stúpaní bavil divákov jazdou na zadnom kolese, za čo ho ocenili búrlivým potleskom.

"Splnil som taktické pokyny v tíme po posledný kopec, potom som si vystúpil a šetril sily na ďalšie náročné etapy, v ktorých môžem ešte bodovať," sprostredkoval reakciu Petra Sagana jeho manažér Jozef Korbel.

V súťaži aktivity je stále prvý. Zelený dres si naisto udrží minimálne do 12. etapy.

V pondelok pokračuje Tour časovkou na 41 km. Favoritom na víťazstvo je aktuálny líder pretekov Bradley Wiggins.

Množstvo zranení

„Sumár piatkovej etapy za náš tím – 15 pádov, dve zlomené rebrá, prepichnuté pľúca, chýba nám štvorcový meter kože...“ napísal v sobotu ráno na twitter Holanďan Robert Gesink.

Tour de France je opäť poznačená množstvom pádov a zranení. Najviac cyklistov sa zranilo v piatok. Dvadsaťpäťkilometrov pred cieľom ostali ležať na ceste desiatky pretekárov. Mnohí nedokázali na prvú kolíziu v plnej rýchlosti zareagovať.

Z množstva zranení najhoršie dopadol Wout Pouels. Holanďan patril medzi najlepších v súťaži do 25 rokov. Po páde v bolestiach ležal vedľa cesty. Lekári už mali pripravené nosidlá a chceli ho naložiť do sanitky, Pouels sa však napriek veľkej strate a bolesti ešte posadil na bicykel a desať kilometrov šliapal. Viac nezvládol a skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti v kritickom stave. Pri páde si natrhol slezinu aj obličku, zlomil si tri rebrá a narazil pľúca.

Podľa informácií tímu Vacansoleil je jeho stav už stabilizovaný.

V nemocnici skončil aj Davide Vignano, ktorý celú situáciu zrejme zavinil. Do vrecka na drese odkladal návleky kolegu Petacchiho v momente, keď pred ním jazdci spomalili, zrejme nedokázal jednou rukou rýchlo pribrzdiť.

„V jednej sekunde som sedel na bicykli, a v ďalšej som sa kĺzal po ceste. Bicykle a telá boli všade okolo mňa. Bolo to príšerné,“ vravel Johan van Summeren, ktorý prišiel v piatok do cieľa posledný s dotrhaným dresom a oškretým chrbtom.

Z trojice Slovákov nebol priamo v piatkovom páde nik. Po týždni odstúpilo z pretekov už 17 cyklistov, ďalší pokračujú so zraneniami.

ico

Menu Tour de France: cestoviny, ryža, tyčinky a gély

Energiu si dopĺňajú cyklisti najmä špeciálnou výživou. Z bežnej stravy má prednosť ryža a cestoviny.

BRATISLAVA. „Keď sa vrátim z Tour, väčšinou sa nemôžem na ryžu a cestoviny ani pozrieť. Je to bežná súčasť jedál na pretekoch od raňajok až po večeru. No je to asi to najlepšie, čo môžeme ako cyklisti dostávať,“ vraví Peter Velits.

Trojtýždňové preteky sú extrémne náročné. Päťhodinové etapy stoja veľa síl a energie. Dopĺňať ju treba už priamo počas dňa.

„Cez etapu sa nedá nejesť. Nikto to ani len neskúša, pretože by sa to rovnalo samovražde. Bez energie telo jednoducho vypne. Na takýchto dlhých pretekoch sa vám predchádzajúci deň vždy zaratúva do nasledujúceho. Ak dnes niečo zanedbám, môžem to pocítiť zajtra,“ vysvetľuje, aká dôležitá je práve strava. Všetky tímy preto majú na Tour vlastných kuchárov.

Základom športová výživa

„V priebehu etáp jeme športové tyčinky, gély, ale aj špeciálne koláčiky, ktoré obsahujú, veľa energie. Po etape dostávame proteínové šejky, ktoré zlepšujú regeneráciu a dopĺňajú živiny,“ hovorí brat Martin. Dôležité je však podľa neho, aby boli chute pestré.

„Nedá sa jesť stále iba sladké, preto dostávame aj malé žemle so syrom a so šunkou.“

V cieli sladký nápoj

Počas troch týždňov sa nedokáže telo dostatočne dobre regenerovať. Istým spôsobom je to beh dole kopcom.

„A hoci mávam večer po etape veľký hlad a rád by som sa schuti najedol, nemôžem to urobiť, pretože s plným žalúdkom by som nezaspal aj dve hodiny. Každý pretekár to môže znášať inak, ale ja sa snažím večer jesť striedmejšie,“ vraví Peter.

„Počas takýchto dlhých pretekov je dôležité udržať si svoj režim, ktorý mám overený. Rovnako v strave sú len veci, ktoré mám osvedčené a fungujú,“ vraví jeho brat Martin.

Jeden z takých rituálov je aj malá plechovka sladeného nápoja hneď v cieli.

„Po náročnom dni veľmi dobre padne. Ale je to dôležité aj z hľadiska regenerácie. Telo dostane poriadnu dávku cukru hneď po dojazde do cieľa. Nebýva to kola, ale podobne sladené nápoje.“

Najčítanejšie na SME Šport


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 968
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 369
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 895
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 5 557
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 199
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 022
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 240
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 948
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 194
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 045

Hlavné správy zo Sme.sk

BRATISLAVA

Bratislavskí poslanci mali brať úplatky. Za hazard aj proti nemu

Ak v marci prejde úplný zákaz hazardu v Bratislave, tri roky bude jediným otvoreným kasínom v meste Banco v hoteli Crowne Plaza. Licenciu má ako jediné do roku 2021.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna poisťovňa

Pozrite si výber úsporných opatrení.

KULTÚRA

V Prahe nedokážu pochopiť, čo za reláciu o folklóre máme

Šou Zem spieva hodnotí Marína Mrázková zo súboru Limbora.

Neprehliadnite tiež

Budaj prijal pozíciu dvojky tímu: Chcem pomôcť Vasilevskému

O sklamaní hovoriť nechce. Budaj priznal, že zmenu nečakal.

Predala medaily z OH, aby nehladovala, píšu Rusi. Zarobila 183-tisíc dolárov

Bieloruská legenda dokonca predala i trikot z OH 1972 či trofej za víťazstvo v ankete BBC Športová osobnosť roka 1972.

Saganovi pribudol ďalší súper, na Strade Bianche bude štartovať aj Nibali

Strade Bianche mám veľmi rád. Je to klasika, ktorá poskytuje veľa možností na úniky, priznal taliansky cyklista.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop