Cyklisti na Tour si na večeru doprajú aj kilogram jedla

Strava cyklistov je veľmi pestrá. Zdravé a pestré jedlá im pripravujú tímoví šéfkuchári.

Jedenie je počas Tour de France veľmi dôležité.(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Ráno je stôl kopcom plný. Ovsené vločky, omelety, toasty, ovocie, rôzne druhy mlieka, jogurty.

Cyklisti majú pred sebou náročný deň. Päťhodinová etapa je vyčerpávajúca. Jedno z pravidiel na Tour je: ak chcete jazdiť ako šampión, musíte jesť ako šampión.

Vlastný kuchár

„Väčšina tímov má vlastného kuchára a on presne vie, čo má variť, aby sme my cyklisti mali čo najviac paliva, ktoré budeme v etape potrebovať. Sú to špecialisti, nie bežní kuchári,“ vraví Peter Velits.

„Strava je veľmi vyvážená a rôznorodá. Nemôžem povedať, že by sme stále jedli iba ryby alebo iba stejky.“

Keď šliapu cyklisti do pedálov, jedia špeciálne športové gély a tyčinky.

„Majú kopu príchutí, ale aby ste nejedli len sladké, pripravujú maséri aj malé žemle plnené syrom a šunkou alebo ryžové rolky,“ opisuje bývalý jazdec Christian Vandevelde pre NBC.

Počas etapy zvyčajne musia každú hodinu doplniť 300 až 400 kilokalórií.

„Stále síce spaľujete kalórie, ale telo vie fungovať už tak efektívne, že si musíte miestami aj dávať pozor, koľko jete,“ vraví Vandevelde.

Na druhej strane kto je málo, môže prepadnúť. Keď sa minie energia, je to ako náraz do steny. Svaly odmietajú pracovať.

„V priebehu etapy nemôžete nejesť. Nikomu nič podobné ani nenapadne. Bez energie telo vypne. Navyše na takých dlhých pretekoch, ako je Tour, vždy pocítite, čo ste robili a jedli deň predtým. Ak niečo zanedbám dnes, zajtra na to môžem doplatiť.“

V cieli cyklisti siahnu po sladenom nápoji a regeneračných koktailoch.

Jahňacie aj ryby

Večera je tiež dôležitá, býva v nej viac bielkovín. Na stoloch sú ryby, mäso, zelenina.

Ako vyzerá menu na Tour, na Twitteri každý deň ukazuje šéfkuchár Sky Soren Kristiansen. Napríklad v stredu si pochutili jazdci tímu na jahňacom stehne na hríboch, ustriciach a rozmaríne.

„Na večeru si doprajú aj kilogram jedla. Základom sú cestoviny, ryža a veľa čerstvej zeleniny,“ vraví pre Bloomberg Jonathan Knoll, kuchár tímu Tinkoff.

Peter Velits je večer striedmejšie. „Po etape bývam veľmi hladný, ale nemôžem sa prejedať. Aj žalúdok, keď je plný, musí pracovať a to odďaľuje regeneráciu. Navyše ja by som s plným žalúdkom dlho nezaspal,“ vraví.

Aj vo výžive postupne prichádzajú nové trendy. Jedným z nich je pitie zeleninových štiav.

„Vyberajte si farebné druhy zeleniny. Sú bohaté na fytonutrienty. Dodajú telu správne živiny,“ tvrdí Nigel Mitchell z tímu Sky.

Na zlepšenie regenerácie napríklad odporúča piť šťavu z červenej repy.

Najčítanejšie na SME Šport


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  1. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  2. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  7. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  8. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 17 769
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 655
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 3 220
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 977
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 206
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 077
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 018
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 802
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 308
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 244

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Valach: Ak Saganovi niekto nepomáha a prešprintuje ho, divák to vidí

Dva roky za sebou priviedol Ján Valach ako tréner mužskej reprezentácie Petra Sagana k titulu majstra sveta.

DOMOV

Na smrti trojročného chlapca má podiel nemocnica, zle ho liečila

Úrad zistil, že nitrianska nemocnica v liečbe chlapca pochybila.

KULTÚRA

Argentínsky kritik pre SME: Slováci, zostaňte takí, akí ste

Prestížne americké médiá chvália Učiteľku.

Neprehliadnite tiež

Valach: Ak Petrovi niekto nepomáha a potom ho prešprintuje, divák to vidí

Dva roky za sebou priviedol Ján Valach Petra Sagana k titulu majstra sveta.

Bývalý šéf UCI zostal šokovaný, čakal ľahký triumf: Taká je politika

Očakával, že to nebude ľahký boj, ale prekvapilo ho, že sa mu otočili chrbtom.

Tevez kritizuje čínskych hráčov: Nemajú prirodzený talent

Podľa Téveza ani o 50 rokov nebudú konkurovať najlepším krajinám.