Cyklisti na Tour si na večeru doprajú aj kilogram jedla

Strava cyklistov je veľmi pestrá. Zdravé a pestré jedlá im pripravujú tímoví šéfkuchári.

Jedenie je počas Tour de France veľmi dôležité.(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Ráno je stôl kopcom plný. Ovsené vločky, omelety, toasty, ovocie, rôzne druhy mlieka, jogurty.

Cyklisti majú pred sebou náročný deň. Päťhodinová etapa je vyčerpávajúca. Jedno z pravidiel na Tour je: ak chcete jazdiť ako šampión, musíte jesť ako šampión.

Vlastný kuchár

„Väčšina tímov má vlastného kuchára a on presne vie, čo má variť, aby sme my cyklisti mali čo najviac paliva, ktoré budeme v etape potrebovať. Sú to špecialisti, nie bežní kuchári,“ vraví Peter Velits.

„Strava je veľmi vyvážená a rôznorodá. Nemôžem povedať, že by sme stále jedli iba ryby alebo iba stejky.“

Keď šliapu cyklisti do pedálov, jedia špeciálne športové gély a tyčinky.

„Majú kopu príchutí, ale aby ste nejedli len sladké, pripravujú maséri aj malé žemle plnené syrom a šunkou alebo ryžové rolky,“ opisuje bývalý jazdec Christian Vandevelde pre NBC.

Počas etapy zvyčajne musia každú hodinu doplniť 300 až 400 kilokalórií.

„Stále síce spaľujete kalórie, ale telo vie fungovať už tak efektívne, že si musíte miestami aj dávať pozor, koľko jete,“ vraví Vandevelde.

Na druhej strane kto je málo, môže prepadnúť. Keď sa minie energia, je to ako náraz do steny. Svaly odmietajú pracovať.

„V priebehu etapy nemôžete nejesť. Nikomu nič podobné ani nenapadne. Bez energie telo vypne. Navyše na takých dlhých pretekoch, ako je Tour, vždy pocítite, čo ste robili a jedli deň predtým. Ak niečo zanedbám dnes, zajtra na to môžem doplatiť.“

V cieli cyklisti siahnu po sladenom nápoji a regeneračných koktailoch.

Jahňacie aj ryby

Večera je tiež dôležitá, býva v nej viac bielkovín. Na stoloch sú ryby, mäso, zelenina.

Ako vyzerá menu na Tour, na Twitteri každý deň ukazuje šéfkuchár Sky Soren Kristiansen. Napríklad v stredu si pochutili jazdci tímu na jahňacom stehne na hríboch, ustriciach a rozmaríne.

„Na večeru si doprajú aj kilogram jedla. Základom sú cestoviny, ryža a veľa čerstvej zeleniny,“ vraví pre Bloomberg Jonathan Knoll, kuchár tímu Tinkoff.

Peter Velits je večer striedmejšie. „Po etape bývam veľmi hladný, ale nemôžem sa prejedať. Aj žalúdok, keď je plný, musí pracovať a to odďaľuje regeneráciu. Navyše ja by som s plným žalúdkom dlho nezaspal,“ vraví.

Aj vo výžive postupne prichádzajú nové trendy. Jedným z nich je pitie zeleninových štiav.

„Vyberajte si farebné druhy zeleniny. Sú bohaté na fytonutrienty. Dodajú telu správne živiny,“ tvrdí Nigel Mitchell z tímu Sky.

Na zlepšenie regenerácie napríklad odporúča piť šťavu z červenej repy.

Najčítanejšie na SME Šport


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 749
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 550
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 042
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 474
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 910
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 649
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 497
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 294
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 887
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Neprehliadnite tiež

Naučil sa, že futbal nie je všetko. Duda má za sebou prvý štart v bundeslige

Slováka tréner Herthy Berlín Pál Dárdai nasadil na záverečné desiatky sekúnd zápasu proti Eintrachtu Frankfurt.

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

Skokanské zlato vybojoval Kraft, líder Svetového pohára zostal bez medaily

Rakúšan na majstrovstvách sveta v Lahti zvíťazil pred Nemcami Andreasom Wellingerom a Markusom Eisenbichlerom.

V šlágri padlo sedem gólov, Slovan v prestrelke tesne zdolal majstra

Bratislavský klub stíha vedúcu Žilinu. Stratu znížil už na šesť bodov, ale MŠK má nedeľňajší zápas k dobru.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop