Mikaela Shiffrinová

Mikaela Shiffrinová


Dátum narodenia:

13. marec 1995

Miesto narodenia:

Vail, USA

Výška:

170 cm

Šport:

Zjazdové lyžovanie

Typ športovca:

Zameranie najmä na slalom/obrovský slalom

Úspechy:

5x veľký glóbus SP, 10x malý glóbus SP, OH (1-2-0), MS (7-4-3)

Mikaela Shiffrinová je americká lyžiarka, narodila sa 13. marca 1995 v meste Vail (štát Colorado).

Shiffrinová patrí medzi najúspešnejšie alpské lyžiarky histórie. Napriek svojmu mladému veku neustále láme rekordy a neprestáva zbierať úspechy.

V poslednom období je jej najväčšou súperkou Slovenka Petra Vlhová.

Prekonala v počte víťazstiev vo Svetovom pohári legendárneho Ingemara Stenmarka a stala sa najúspešnejšou lyžiarkou v histórii. 

Po sezóne 2022/2023, keď vyhrala štrnásť pretekov SP, sa jej počet triumfov zastavil na čísle 88. 

Rýchla od detstva 

Shiffrinová sa narodila vo Vaile (štát Colorado, pozn.), ale pre otcovu prácu sa v detstve musela viackrát sťahovať.

Raz do New Hampshiru, inokedy do Colorada, až napokon skončila v lyžiarskej akadémii Burke. Vo Vermonte, kde sa nachádza aj obľúbené stredisko Killington.

Na lyžiach prvýkrát stála, keď mala dva roky. Jej talent bol obdivuhodný. Jej otec Jeff, anestéziológ v coloradskej fakultnej nemocnici, si uvedomil, že je naozaj rýchla, keď mala sedem a práve s dcérou lyžoval.

„Obzrel som sa za seba, aby som sa uistil, že je v poriadku. A zrazu vidím, ako je na mne nalepená a kričí - choď rýchlejšie,“ spomínal Shiffrinovej otec pre time.com.

Hneď ako dovŕšila pätnásť rokov, začala súťažiť v kategórii FIS. V šestnástich už bola vo Svetovom pohári. Po boku svojej mamy Eileen, ktorá sa stala jej hlavnou trénerkou.

V ďalšej sezóne už uchvátila lyžiarsky svet. V slalome v Lienzi štartovala so štyridsiatkou. V prvom kole stratila počas jazdy ľavý holenný chránič, ale napriek tomu prišla dvanásta. V druhom kole zašla najrýchlejší čas a skončila celkovo tretia.

O pár týždňov neskôr vyhrala vo švédskom Are svoje prvé preteky vo Svetovom pohári. V roku 2013 sa stala majsterkou sveta v slalome a o rok neskôr sa v Soči stala najmladšou víťazkou slalomu v olympijskej histórii. Mala 18 rokov a 345 dní.

Motivácia je lyžovanie

Američanka sa trikrát predstavila na zimných olympijských hrách (Soči 2014, Pjongčang 2018 a Peking 2022). Dvakrát sa stala olympijskou šampiónkou (2014, 2018) v slalome. Na konte má i striebro z alpskej kombinácie (2018). 

Na poslednej olympiáde sa jej však nedarilo a odišla bez jediného cenného kovu. 

Na majstrovstvách sveta sa predstavila šesťkrát (2013, 2015, 2017, 2019, 2021 a 2023). Jej medailová bilancia je sedem zlatých, štyri strieborné a tri bronzové medaily. 

Obdivuhodné je, že nevíťazí už len v technických disciplínach. Na svojom konte má aj prvenstvá zo zjazdu i super-G. 

„Mikaela je to najlepšie, čo som kedy na lyžiach videl. Ona si naozaj môže vyberať, v ktorej disciplíne bude dominovať,“ hovorí bývalý americký lyžiar a šesťnásobný olympijský medailista Bode Miller.

Celkovo získala päť veľkých krištáľových glóbusov a desať malých. 

Vo februári 2020 si prešla rodinnou tragédiou, keď nešťastne zahynul jej otec Jeff Shiffrin. Trvalo jej dva roky, kým sa naplno dokázala sústrediť na lyžovanie. 

„Až teraz som sa začala opäť plne sústrediť na lyžovanie. Keď stojím v štartovej bráne, nerozmýšľam nad víťazstvom, ale nad lyžovaním. Mojou motiváciou je lyžovanie, ktoré milujem. Je to skladačka, ktorá nikdy nekončí. Každý deň prinesie niečo nové a to milujem,“ povedala po triumfe v obrovskom slalome v Kranjskej Gore, keď vyrovnala počet víťazstiev v SP krajanky Lindsey Vonnovej. 

ĎALŠIE ŠPORTOVÉ OSOBNOSTI:

Petra VlhováLara Gutová-Behramiová Wendy Holdenerová

Federica Brignoneová
ne 09:28
Brignoneová živí šancu na malý glóbus. Gutovej-Behramiovej nadelila viac než sekunduDruhé kolo obrovského slalomu v Saalbachu je na programe od 12.00 h.
ne 09:28
Mikaela Shiffrinová si prebrala malý glóbus za celkové víťazstvo v slalome
Nikola Baďováso 15:023
Vlhová to Shiffrinovej uľahčila, tvrdí expertka. Američanka sa rozlúčila so sezónou víťazneDubovská si zašla sezónne maximum.
Nikola Baďováso 15:023
Mikaela Shiffrinová si prebrala malý glóbus za celkové víťazstvo v slalome
so 14:191
Prekvapenie sa nekonalo. Shiffrinová zvíťazila v záverečnom slalome sezóny Mikaela Shiffrinová dosiahla 60. víťazstvo v slalome vo Svetovom pohári.
so 14:191
Anna Swennová Larssonováonline
so 11:10
Svetový pohár: Slalomová sezóna skončila triumfom ShiffrinovejSledovali ste s nami ONLINE prenos z 2. kola slalomu Svetového pohára v Saalbachu.
so 11:10
Anna Swennová Larssonová.
so 10:55
Posledný slalom sezóny sľubuje zápletku. Prvé kolo vyhrala Swennová Larssonová Mikaela Shiffrinová sa umiestnila na druhej priečke.
so 10:55
Mikaela Shiffrinováonline
so 07:30
Svetový pohár: Prvé kolo slalomu v Saalbachu vyhrala Swennová LarssonováSledovali ste s nami ONLINE prenos z 1. kola slalomu Svetového pohára v Saalbachu.
so 07:30
Mikaela Shiffrinová.
so 00:00
Shiffrinová predčasne končí sezónu, lúči sa slalomom. Športový program na dnes (16. marec)Pozrite si prehľad športových udalostí v sobotu 16. marca. Aký je program dňa?
so 00:00
Sara Hectorová.
pi 17:57
Posledný slalom sezóny odštartuje Hectorová. Nechýba ani ShiffrinováŠvédky odštartujú slalom, hneď druhá pôjde krajanka Hectorovej.
pi 17:57
Mikaela Shiffrinová sa teší z víťazstva v slalome v Aare 2024.
pi 09:25
Shiffrinová definitívne vynechá obrovský slalom v Saalbachu, sezónu tak ukončí slalomomTeším sa na ďalší slalom a potom na prípravu na ďalšiu sezónu, napísala.
pi 09:25
Mikaela Shiffrinová je istá držiteľka malého glóbusu za slalom.
Nikola Baďovášt 07:00
Vlhová bojuje na diaľku o druhé miesto. Cez víkend sa rozdajú prvé glóbusy Odermatt naháňa Stenmarkov rekord.
Nikola Baďovášt 07:00